Blog

Curățarea cuptorului în 4 pași simpli

Curățatul cuptorului este una dintre cele mai nesuferite activități și asta pentru că grăsimea întărită de pe geamul cuptorului sau zahărul topit și scurs pe suprafața de jos (ca să dam doar două exemple) sunt aproape imposibil de scos, mai ales după o perioadă de timp. Am zis „aproape imposibil”, însă, și asta pentru că există o soluție foarte simplă (și ecologică) de curățat cuptorul, însă vei avea nevoie de un pic de răbdare întinsă pe câteva zile. La final, însă, te asigur, te vei minuna de rezultat!

Mai întâi, însă, aș vrea să-ți ofer un pont. Dacă se scurge mâncare, aluat sau orice altceva în cuptor, îndepărtează cât de mult poți din ea și apoi, pentru a evita arderea și fumegatul la următoarea folosire a cuptorului, toarnă sare peste zonele afectate. Bineînțeles că nu vei putea face asta la nesfârșit. Este doar o soluție temporară, însă dacă nu ai timp să speli cuptorul și ai nevoie să îl folosești, este o portiță de scăpare bună.

1. Curăță interiorul de toate bucățelele căzute prin el. Poți să te folosești de o spatulă sau de o lingură pentru a îndepărta arsura sau bucățile lipite.

2. Fă o soluție din apă și bicarbonat de sodiu (cam două linguri la o cană de apă) și stropește interiorul cuptorului cu ea. Repetă acest pas pe parcursul mai multor zile. Va trebui să ajungi să stropești cuptorul de cel puțin 5-6 ori. Având în vedere că este vorba doar de bicarbonat de sodiu și nici o altă substanță chimică, poți folosi fără probleme cuptorul în tot acest timp.

Pont: pentru o soluție și mai puternică, folosește, în loc de apă, oțet sau un amestec de apă și oțet. Cuptorul va căpăta, însă, un miros specific și nu-l vei putea folosi pentru copt prăjituri sau alte preparate mai sensibile în perioada în care lași soluția să acționeze.

3. După cele câteva zile de „înmuiat”, încălzește un pic cuptorul (doar cât să fie călduț, nu fierbinte!) și freacă bine pereții cu ajutorul unui burete de bucătărie. Dacă ai folosit sare, așa cum îți sugeram mai sus, vei vedea că se va dovedi foarte utilă la acest pas. Poți să mai adaugi bicarbonat de sodiu pentru a obține o pastă și mai abrazivă. Vei vedea că nu trebuie să te chinui foarte tare și că interiorul cuptorului se va curăța destul de ușor.

4. Tot ce trebuie să mai faci este să îl cureți bine cu apă pentru a îndepărta toată murdăria și… gata! Ai un cuptor curat, ca nou!

Related posts

Leave a Comment

X