Blog

Fundatie casa: sfaturi, reguli si idei

Fundatia reprezinta cea mai importanta parte dintr-o constructie, asa ca daca ai de gand sa-ti ridici o casa, ar fi indicat sa acorzi toata atentia ta bazei cladirii. Aceasta deoarece fundatia este elementul pe care se sprijina toata constructia. De calitatea fundatiei depinde, in buna masura, soliditatea cladirii. Chiar daca nu tu vei turna fundatia viitoare tale case, ci vei apela la o echipa de muncitori profesionisti, ar fi bine sa cunosti cateva informatii despre procesul de realizare a fundatiei. Afla, in continuare, cateva sfaturi, reguli si idei despre acest subiect.

Fundatia nu poate fi turnata fara o sapa de egalizare

Asigura-te ca muncitorii vor asigura o sapa de egalizare inainte de turnarea efectiva a fundatiei. Sapa de egalizare va oferi planeitate la turnarea fundatiei si va permite hidroizolarea, inainte de turnarea fundatiei.

Atentie la beton si la otel-beton

Betonul si otel-betonul utilizate la fundatie trebuie sa respecte dimensiunea indicata in proiect si sa fie de calitate. Descopera, mai jos, si alte detalii pretioase despre betonul si otel-betonul necesare pentru realizarea fundatiei:

  • otel-betonul nu trebuie sa fie ruginit si nici mai subtire decat este indicat in proiect;
  • este nevoie ca betonul este bine sa fie impermeabilizat cu aditivi, care reduc capilaritatea.

 

Miza pe cofrare

Cofrarea ideala se realizeaza cu placi OSB, panouri Tego sau cu cofraj metalic. Chiar daca fundatia este o zona a casei tale care nu se vede, te sfatuim sa iti iei masuri ca muncitorii sa nu cofreze cu scanduri. Cand scandurile sunt scoase, betonul fundatiei este neregulat, iar acest lucru afecteaza lucrarile ulterioare de hidroizolatii. Ca sa isi indeplineasca rolul, hidroizolatia trebuie aplicata pe o suprafata plana. In plus, urmele lasate de scandura de cofraj vor urca si in zona de soclu, care este vizibila. Prin urmare, va fi nevoie de o tencuire suplimentara (generand un cost suplimentar), pentru mascarea neregularitatilor. O alta recomandare pe care o avem pentru tine in ceea ce priveste cofrarea fundatiei este sa le ceri muncitorilor sa aplice Decofrol, un ulei concentrat, pe cofraj, care ajuta la decofrarea rapida a fundatiei.

Despre turnarea efectiva a fundatiei

La turnarea efectiva a fundatiei sunt importante mai multe aspecte:

  • betonul trebuie vibrat (pentru eliminarea bulelor de aer), ca sa nu se fisureze si sa capete rezistenta in timpul turnarii;
  • betonul se toarna in mod continuu, cu o pompa;
  • daca betonul nu este turnat continuu, apar rosturi de turnare – locuri prin care apa din sol se va infiltra in fundatie;
  • este de evitat folosirea betonului „fabricat” la betoniera, pentru ca nu va avea o calitate constanta, nu va fi turnat continuu, va fi predispus fisurarii si infiltratiilor si nu va rezista in timp;
  • betonul se toarna doar cand temperatura depaseste 5 grade Celsius – daca temperatura este mai scazuta, betonul se protejeaza cu rogojini sau prelate.
  • vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, betonul trebuie stropit zilnic, pentru prevenirea evaporarii prea rapide a apei, care conduce la aparitia fisurilor.

 

Hidroizolarea fundatiei este esentiala

Hidroizolarea corespunzatoare a fundatiei casei este esentiala pentru rezistenta in timp a locuintei. Referitor la lucrarile de hidroizolatii pentru fundatie, sunt importante patru aspecte:

  • sa fie verificat unde se afla panza freatica
  • sa fie realizata peste tot
  • sa se utilizeze beton impermeabilizat si se acorde o atentie sporita rosturilor din fundatie.

Related posts

Leave a Comment

X